Jaro v naší stravě

Jaro v naší stravě

Jarní období, kdy se příroda probouzí, všechno pučí a roste, můžeme i my využít ve svůj prospěch a naladit své zažívání na zdravější notu.

V tomto období jsou nejcitlivější játra a žlučník, zkusme jim tedy trochu ulevit a pomoci tělu se trochu pročistit. Zajímá Vás jak?
 

Zde máme pro Vás pár tipů:
 

• Je důležité ubrat tuk ve stravě, tedy významně snížit podíl masa. S menším používáním tuků klesá také potřeba soli a pečených pokrmů.
 

• Postupně zvyšujeme podíl zeleniny, zejména té jarní, zelené a s přibývajícím teplem postupně zkracujeme dobu její tepelné úpravy.
 

• Jídelníček doplníme malým množstvím klíčků 1-2krát týdně. Klíčit můžeme čočku, mungo, hrách, vojtěšku, ...
 

• Zvyšujeme podíl syrové zeleniny. Na talíři by se měl kromě listu salátu nebo čínského zelí objevit i krátce blanšírovaný salát.
 

• Používáme právě rašící divokou zeleninu jako kopřivy, pampelišky, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a podobně, ale jen ty, které pocházejí z našeho okolí. Je vhodné je krátce tepelně upravit a obvykle s cibulí. Divoké zeleniny jsou mnohem silnější než je zelenina šlechtěná, proto ji konzumujeme pouze v malém množství.
 

• Hojně používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.
 

• Přidáváme více fermentovaných potravin jako jsou tempeh, natto, pickles a kvašené zelí. Poslední zmíněné jsou důležité, protože na jaře nesmíme zapomenout na kyselou chuť, kterou potřebují játra ke své činnosti.
 

• Hodně používáme vaření ve vodě, na páře a rychlé osmažování.
 

• Zdravý člověk si může dopřát i jednodenní či vícedenní půst.
 

• Nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin, pomocí nichž se tělo zbavuje škodlivin.
 

Doufáme, že pomocí těchto tipů se i lépe zorientujete v nabídce našich restaurací, kde na Vás myslí a vaří Vám zdravě:-) Dobrou chuť.

Více informací o zdravém vaření:
V. Strnadelová, J. Zerzán: Radost ze zdravých dětí, Anag, 2007
V. Strnadelová, J. Zerzán: Radost z jídla, Remat, 1998
J. Průchová: Jak jste klamáni, Istenis Brno, 2002

22.04.2014

Restaurace, bary a kavárny - díky Restauritu na jednom místě

Praha restaurace, Brno restaurace, Ostrava restaurace, Olomouc restaurace, Plzeň restaurace

Návštěvníci

Chcete zajít na večeři, oslavit narozeniny nebo uspořádat akci pro Vaše známé? Restaurito je perfektním místem, protože nabízí všechny podniky přehledně na jednom místě, jednoduše a srozumitelně.

Provozovatelé

Restaurito je tím pravým místem pro propagaci Vašeho podniku, umožňuje Vám oslovit zákazníky širokým spektrem nabízených služeb, a to s transparentními podmínkami, jednáním a individuálním přístupem.

Více informací včetně ukázkových videí zde

Info pro návštěvníky

Facebook

Vstup pro návštěvníky

Vstup pro restauratéry

Výhody pro návštěvníky

  • všechny podniky na jednom místě
  • možnost nákupu slevových kupónů
  • a to vše jednoduše a srozumitelně

Přidejte se k Restaurito a využijte jeho možností. Díky největší databází restaurací, hospůdek a barů vždy naleznete zajímavé místo k posezení. K tomu navíc s možností ušetřit díky nákupu slevových kupónů!

Výhody pro restauratéry

  • garance spokojenosti
  • individuální přístup
  • transparentní podmínky

Restaurito je tím pravým místem pro propagaci Vašeho podniku, umožňuje Vám oslovit zákazníky širokým spektrem nabízených služeb!