Jarní období, kdy se příroda probouzí, všechno pučí a roste, můžeme i my využít ve svůj prospěch a naladit své zažívání na zdravější notu.
V tomto období jsou nejcitlivější játra a žlučník, zkusme jim tedy trochu ulevit a pomoci tělu se trochu pročistit. Zajímá Vás jak?
Zde máme pro Vás pár tipů:
• Je důležité ubrat tuk ve stravě, tedy významně snížit podíl masa. S menším používáním tuků klesá také potřeba soli a pečených pokrmů.
• Postupně zvyšujeme podíl zeleniny, zejména té jarní, zelené a s přibývajícím teplem postupně zkracujeme dobu její tepelné úpravy.
• Jídelníček doplníme malým množstvím klíčků 1-2krát týdně. Klíčit můžeme čočku, mungo, hrách, vojtěšku, ...
• Zvyšujeme podíl syrové zeleniny. Na talíři by se měl kromě listu salátu nebo čínského zelí objevit i krátce blanšírovaný salát.
• Používáme právě rašící divokou zeleninu jako kopřivy, pampelišky, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a podobně, ale jen ty, které pocházejí z našeho okolí. Je vhodné je krátce tepelně upravit a obvykle s cibulí. Divoké zeleniny jsou mnohem silnější než je zelenina šlechtěná, proto ji konzumujeme pouze v malém množství.
• Hojně používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.
• Přidáváme více fermentovaných potravin jako jsou tempeh, natto, pickles a kvašené zelí. Poslední zmíněné jsou důležité, protože na jaře nesmíme zapomenout na kyselou chuť, kterou potřebují játra ke své činnosti.
• Hodně používáme vaření ve vodě, na páře a rychlé osmažování.
• Zdravý člověk si může dopřát i jednodenní či vícedenní půst.
• Nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin, pomocí nichž se tělo zbavuje škodlivin.
Doufáme, že pomocí těchto tipů se i lépe zorientujete v nabídce našich restaurací, kde na Vás myslí a vaří Vám zdravě:-) Dobrou chuť.
Více informací o zdravém vaření:
V. Strnadelová, J. Zerzán: Radost ze zdravých dětí, Anag, 2007
V. Strnadelová, J. Zerzán: Radost z jídla, Remat, 1998
J. Průchová: Jak jste klamáni, Istenis Brno, 2002
22.04.2014